Arbeta hemifrån

För dig som arbetar som egen företagare, men även ibland för dig som tillhör ett team i ett företag, finns alternativet att arbeta hemifrån. Att på egen hand kunna välja varifrån man vill arbeta är en av de många fördelar som finns med att jobba med digital grafisk design. Eftersom man som webbdesigner inte behöver tillgång till särskilt många resurser utöver Internetuppkoppling kan man med fördel design jobba hemifrån.

Fördelar med att arbeta hemifrån

design jobba hemifrånOm du överväger att arbeta med design och har alternativet att arbeta hemifrån så finns det många fördelar med att göra det, och många anledningar till att överväga det. Man måste självklart ha lika bra arbetsmoral som om man sitter i ett kontorslandskap och vara precis lika noggrann, men det finns ändå en rad bonusar med att sitta på hemmaplan.

Sätta dina egna tider

Att sätta sina egna tider är en frihet man inte ofta har i arbetslivet, så att kunna välja när man vill gå upp eller när det är dags att äta är något av en lyx. Man behöver heller aldrig slåss om tillgång till microvågsugnen när man valt att design jobba hemifrån. Att man gör sitt eget schema har även fördelen att man kan boka in tandläkar- och läkartider när det dyker upp luckor, vilket innebär att man kan ta spontantider och inte behöva vänta i flera veckor på en tid som passar.

Ingen pendling

Trött på att sitta på bussen tillsammans med snuskis och svettis? När du arbetar från ditt eget hem slipper du att spendera flera timmar i veckan på att resa till och från jobbet, och du behöver heller inte lägga pengar på vare sig bensin eller busskort.

Valfri klädsel

Om du känner för att arbeta i din pyjamas så kan du göra det, för det finns ingen som dömer ut dig. Ifall det blir för kallt kan du dessutom kura in dig i precis hur många filtar du vill, och bära precis hur fula tröjor du vill för att hålla värmen. Du behöver inte ens borsta håret när du går upp på morgonen ifall du inte känner för det.

Nackdelar med att arbeta hemifrån

design jobba hemifrånDet finns mycket positivt man kan säga gällande att jobba hemifrån med design, men man måste även vara förberedd på de negativa aspekter som uppstår. Och om du känner med dig att du inte kommer att klara av att hantera de negativa sidorna bör du överväga om att design jobba hemifrån verkligen är något för dig eller om du borde leta efter alternativ.

Den sociala faktorn

Om du är en person som gillar att umgås med dina arbetskamrater och att vara social så är den sociala faktorn med att design jobba hemifrån något som antagligen kommer att slå hårt. Många överskattar gärna hur pass bra de är på att spendera långa stunder ensamma och börjar klättra på väggarna redan efter några dagar av ensamhet. För vissa finns dock istället en risk för att folk i din omgivning inte klarar av att respektera dina arbetstider och kommer och stör i tid och otid medan du arbetar, så att det istället blir alldeles för stor social inblandning under arbetsdagen.

Svårt att strukturera dagarna

För en del växer det fram en naturlig rytm att hantera saker på medan andra gör upp ett schema som de följer, men det finns även en tredje kategori: Totalt kaos. En del människor klarar helt enkelt inte av att sätta sina egna ramar, och det kan få oönskade följder. För vissa går det helt enkelt inte att få saker färdiga eftersom de inte klarar av att sätta sig med arbetet, men för andra går det istället ut över fritiden på så vis att de känner att de aldrig kan slappna av.